Angerboda

Angerboda

En blogg om hednisk världsåskådning

Den här bloggen avhandlar skandinavisk hedendom i allmänhet, och stav i synnerhet. Bloggen täcker in allt från allmänna tankar till djupare inlägg om gudomligheter och myter.

Wardruna i Stockholm

HedendomPosted by Angerboda Wed, November 30, 2016 22:18:02

Det här är en recension av Wardrunas och Einar Selviks spelningar på Nalen i Stockholm helgen den 25-27 november. På fredagen var det en solospelning med Einar Selvik från Wardruna, och lördagen och söndagen hade Wardruna spelningar. Jag förstår att alla tre spelningarna var utsålda. Vi närvarade på Einars solo spelning på fredagen, samt på Wardrunas spelning på söndagen.

På fredagen var två förband bokade, det första var Forndom. Jag har tidigare spanat in Forndom men inte riktigt gillat det studio material som kommit ut. Men att se Forndom live gav ett helt annat intryck, det kändes genuint hedniskt och musikaliskt var det väldigt bra. Forndom är i grunden ett enmansprojekt, men vid spelningen var de tre man på scenen. De hade en stor gudastötta som rekvisita som de dessutom utnyttjade i scenshowen, bonus poäng för det! Jag blev verkligen positivt överraskad av framträdandet och jag rekommenderar alla som får möjlighet att se detta band live. Bild nedan, Forndom:Nästa band på scenen var Draugurinn, ett band jag sedan tidigare bara har hört namnet på. Jag förstod vad man försökte uppnå, men det fungerade inte alls för mig. Eftersom jag inte har lyssnat på bandet, så kan jag inte heller jämföra deras framträdande med det man har gett ut på skiva. Bild nedan, Draugurinn:Sist ut på scenen på fredagen var Einar Selvik, mannen bakom Wardruna. Detta var lika stora delar en föreläsning som ett uppträdande. Einar pratade en del om gamla nordiska instrument och nordisk filosofi, och det är tydligt att han verkligen har studerat dessa ämnen på djupet. Einar talade om svårigheter och belöningar med att använda gamla instrument. Han varvade av med att uppträda med de instrument han talade om. Nedan, Einar Selvik:Själv hade jag störst behållning när Einar pratade om hedendomens filosofi, framförallt uppskattade jag den brasklapp han gav om modern runmagis starka koppling till 70-80 talets new age scen. Min fru nämnde efteråt att hon tyckte det var intressant att se; att trots att jag har ett helt annat utgångsläge, så kände hon igen mycket av det Einar talade om från mitt ständiga orerande. Vilket visar att oavsett vilket håll man närmar sig nordisk andlighet ifrån så kommer man att nå liknande insikter, så länge man studerar med öppna och ärliga intentioner.

Jag fick även en ökad respekt för Einar som musiker. Det är oerhört imponerande att se en människa ställa sig på scenen med en Kraviklyra, ett instrument som i princip bara är en träplanka med strängar på, och sedan stämma upp i sång och totalt fylla upp hela rummet med sin musik. Sångtekniskt måste Einar Selvik vara oerhört skicklig.


Publiken var blandad, allt från metalfans till goth-folk och givetvis folk med ett andligt intresse i Skandinavisk hedendom. Det var också väldigt många tillresta fans från stora delar av Europa på plats.

På söndagen blev jag glatt överraskad när jag upptäckte att folkmusikbandet Kaunan var förband, detta var enligt uppgift en ganska sen bokning och jag hade helt missat att det tillkommit. Kaunan består av tre musiker från tre olika länder, bland annat Sverige. Den mest kända personen i gruppen är nog Oliver Pade känd från det tyska mastodontbandet Faun; gruppen som har varit flaggskepp i den musikstil som benämns som ”pagan folk”. Jag uppskattar även ett av Olivers andra sidoprojekt som heter Folk Noir. Oliver har ett stort intresse i Svensk folkmusik, vilket även har påverkat Fauns musik. Kaunans framträdande var väldigt bra, och de tog publiken med storm. Den här gruppen är verkligen ett positivt tillskott till den svenska folkmusikscenen; och vi får hoppas på att det kommer en skiva framöver. Nedan, Kaunan:


Wardrunas spelning var givetvis kvällens höjdpunkt, det här är andra gången jag ser bandet; vi var även på deras Göteborgsspelning i våras. Så det var intressant att känna av skillnaderna mellan de båda spelningarna. De var fler musiker på scenen denna gång, jag har förstått att antalet kan variera mellan olika uppträdanden. Wardrunas spelningar går inte riktigt att jämföra med en vanlig konsert, utan det är en betydligt mer andlig upplevelse. Precis som i Göteborg så fick bandet stående ovationer efteråt och publiken var extatisk, det är helt tydligt att det här bandet har lyckats beröra väldigt många på ett djupt plan. Jag vet inte hur många tusen biljetter som såldes i helgen, men vid nästa Stockholmsbesök så kommer man antagligen att behöva en större lokal; Einar Selvik har nämnt att han sätter stor vikt vid att det skall vara rätt lokal vid framträdandet! Jag föreslår att man nästa gång bokar konserthuset i Stockholm; känd från nobelprisutdelningen. Det vore en värdig lokal!Det här är nog den första recension jag någonsin har skrivit, måste man sätta betyg? I sådana fall blir det 16 runor av 16 möjliga! (Jag ägnar mig åt den yngre runraden, inget annat.)

  • Comments(0)