Angerboda

Angerboda

En blogg om hednisk världsåskådning

Den här bloggen avhandlar skandinavisk hedendom i allmänhet, och stav i synnerhet. Bloggen täcker in allt från allmänna tankar till djupare inlägg om gudomligheter och myter.

Sammanfattning av stavseminariet

StavPosted by Angerboda Sun, May 31, 2015 14:30:53
Det har gått en vecka sedan seminariet med Graham Butcher, och det är hög tid att komma med en sammanfattning. Dröjsmålet beror på att jag är helt slut efter en oerhört intensiv, men givande vår.

Seminariet var enligt min uppfattning väldigt lyckat. Det fanns deltagare med bakgrund inom olika kampstilar. Den högst graderade deltagaren kom utomlands ifrån och hade svart bälte i Aikido och är certifierad instruktör inom HEMA (Historisk Europeisk kampkonst). Dessutom hade vi deltagare med skolning inom olika andliga traditioner, allt från västerländsk esoterism till shamanska läror.

Det var hård träning från morgon till eftermiddag, vilket varvades av med föreläsningar om stavs mytologi och stavs systematik och filosofi. En av akademikerna inom stavkretsen föreläste om Heimdalls roll inom stav och hur det påverkar utgångsläget. Personligen gav jag deltagarna en genomgång över hur stavs kosmologi genom logiska steg överensstämmer med de parbildningar som beskrivs i Eddorna. Graham föreläste om moderna effektiviseringsmetoder och visade paralleller med stavs filosofi.

Det var en samling mycket motiverade deltagare, oavsett om det handlade om fysisk träning eller föreläsningar så var allihop väldigt engagerade och intresserade. Deltagarna ställde frågor och jämförde med tidigare erfarenheter, oavsett om det handlar om kampkonst eller andlighet. Jag fick flera frågeställningar som jag avhandlade under helgen, ett par av dessa kan komma att utvecklas i form av blogginlägg.

Vi har även varit sociala och umgåtts och haft trevligt- Älgsteken som serverades på lördagen kommer nog inte att glömmas på länge. Gulaschen på vildsvin var också uppskattad. Helt enkelt lokalproducerad mat när den är som bäst.

När seminariet var över så spenderade jag resten av veckan med att guida runt Graham och hans sambo på intressanta sevärdheter i Mälardalen. Vi hann både med Gamla Uppsala och Historiska museet i Stockholm. Jag visade dem åtskilliga runstenar och kultplatser, samt en fornborg från folkvandringstid. Jag spenderade också mycket tid med att visa hur stavs associationer mellan gudomligheter och djurslag och växtlighet har en direkt inverkan på hur vi uppfattar olika landskap. Dessa aspekter av stav är svåra att förstå utanför det skandinaviska landskapet.

Jag tror att alla som närvarade var nöjda med arrangemanget och jag tror att vi alla erhöll nya insikter, även vi som har tidigare erfarenhet. Det här var första gången på tolv år som ett så här stort stavarrangemang genomfördes i Sverige. Vi får se hur lång tid det dröjer till nästa öppna seminarium, för det beror enbart på intresse och efterfrågan.

Här sätts stav vid gamla Uppsala

  • Comments(0)//blogg.angerboda.se/#post11